Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

από-το-αφιέρωμα-στην-κατερίνα-γώγου-στην-πάτρα

Έγινε το αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου χθες στο δισκοπωλείο Discover της Πάτρας, όπου παρουσιάστηκαν το βιβλίο-cd Πάνω-κάτω η Πατησίων και το ντοκιμαντέρ Κατερίνα Γώγου-Για την αποκατάσταση του μαύρου. Από δεξιά, ο ποιητής-εκδότης Γιώργος Χρονάς, η φιλόλογος-συγγραφέας Χριστίνα Κόκκοτα, εγώ και δίπλα μου ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαδάτος.
Φτάσαμε στην Πάτρα μεσημέρι και ήπιαμε ένα καφέ με τον Χρονά, την Κόκκοτα και τον τραγουδοποιό Αλέξανδρο Αλεξάνδρου στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, στο οποίο και φιλοξενηθήκαμε. Εδώ έμενε και ο Χριστόδουλος...έσπευσε να μας ενημερώσει ο σερβιτόρος. Σιγά το πράγμα! Βυζαντινό λέγεται, Αρχιεπίσκοπος ήταν αυτός, που αλλού θά'βρισκε καλύτερα; 
Το πρόγραμμα μετά είχε πέρασμα από το βιβλιοπωλείο Discover για να βλέπαμε αν όλα ήταν ΟΚ για τη βραδινή εκδήλωση. Και ήταν! Σε ένα μεγάλο πάγκο, απλωμένα όλα τα βιβλία της Γώγου, το τεύχος - αφιέρωμα της Οδού Πανός και φυσικά η πρόσφατη έκδοση Πάνω-κάτω η Πατησίων.
Περνώντας από το μεγαλύτερο δισκοπωλείο της Πάτρας, αμέσως μετά, βρήκα σε περίοπτη θέση και το βιβλίο-cd Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα, το οποίο παρεμπιπτόντως παρουσιάζουμε απόψε το βράδυ στη Χελώνα του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου στο Γκάζι. Θα μιλήσουμε ο Γιώργος Χρονάς, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ν. Μανιάτης κι εγώ. Η Γιώτα Γιάννα φυσικά, συνεπικουρούμενη από πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι και κρουστά, θα ερμηνεύσει όλο το ρεπερτόριο του cd της και όχι μόνο. Ωστόσο, χθες, μια και τα Μάτια της Γιώτας Γιάννα κοσμούν ήδη τη δισκοθήκη μου, προτίμησα ν' αγοράσω σε χαμηλή τιμή το θρυλικό σάουντρακ του Nino Rota από τον Νονό! Στον δε Αλέξανδρο Αλεξάνδρου πρότεινα να πάρει το δεύτερο άλμπουμ του Βρετανού Nick Drake από τα 70s για να μάθει τι εστί original ποιητική folk μπαλάντα! 
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι είχαμε τραπέζωμα στην οικία της Ζέττας Ζάχου, καλής δημοσιογράφου και αγαπημένης φίλης του Χρονά. Φάγαμε φασολάδα από τα χεράκια της μάνας της, χαβιάρι και ήπιαμε ένα υπέροχο σπιτικό κρασί. Η Ζέττα είναι φανατική αναγνώστρια των Ασμάτων και Μιασμάτων και πολλές φορές έχει διαβάσει κείμενα από δω μέσα στις εκπομπές της, όπως μας έλεγε.
Που χρόνος για ξεκούραση; Στις 5 τ' απόγευμα έπρεπε να είμαστε στο στούντιο του ΣΚΑΪ Πάτρας, καλεσμένοι στην εκπομπή Πατρινός είσαι και φαίνεσαι της Ζέττας Ζάχου. Από τις πιο καλές και σοβαρές εκπομπές που είχα την τιμή να παραστώ για τη Γώγου! Διαβάστηκαν κείμενα και ακούστηκαν αρκετά τραγούδια από την έκδοση Πάνω-κάτω η Πατησίων.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε κατά τις 9 το βράδυ. Πρώτος μίλησε ο Χρονάς. Παρουσίασε το Πάνω-κάτω η Πατησίων και διάβασε την περίφημη νεκρολογία του για τη Γώγου πού'χε πρωτοδημοσιευθεί το 1993. Οι ηθοποιοί Δημήτρης Παπαδάτος και Στέλιος Σοφός διάβασαν ποιήματα της Γώγου. Χάρηκα που βρεθήκαμε πάλι με τον Παπαδάτο στην Πάτρα, με αφορμή την εκδήλωση αυτή, αφού ο Δημήτρης διαβάζει μεσ' στην ταινία το ποίημα της Γώγου για τη Μοναξιά. Η φιλόλογος και συγγραφέας Χριστίνα Κόκκοτα, εν συνεχεία, έκανε μία εξαιρετική εισήγηση στον ποιητικό κόσμο της Κατερίνας Γώγου. Όσο για μένα, όταν έμαθα ότι στην αίθουσα βρισκόταν μια ολόκληρη τάξη μαθητών λυκείου και μάλιστα νυχτερινού, αντί να μιλήσω για την ταινία, προτίμησα να σηκώσω την καθηγήτρια από το κάθισμα της για να τη χειροκροτήσει σύσσωμη η αίθουσα. Της αξίζουν συγχαρητήρια! Σε εποχές με τον νεοναζισμό να εισχωρεί στα σχολεία της χώρας, η γυναίκα αυτή έφερε τους μαθητές της σε ένα αφιέρωμα στη Γώγου!
 
Σας περιμένουμε απόψε στη Χελώνα (Δεκελέων 26, Κεραμεικός), στη δισκοπαρουσίαση της Γιώτας Γιάννα. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 20.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου